Novosti na Instagramu

SVE ŠTO SMO ČEKALI KONAČNO STIŽE NA INSTAGRAM!

HRONOLOŠKI FEED vraća se na Instagram

Da, dobro ste pročitali. Ono što su svi dugo priželjkivali konačno je tu.

Instagram je 2016. godine ukinuo hronološki feed, odnosno prikazivanje objava korisniku po vremenu objavljivanja.  Umesto toga, feed od tada funkcioniše na osnovu Instagram algoritma. Korisniku je Instagram do sada prikazivao objave sa stranica i profila sa kojima ima najviše interakcija. Kao i one koje je algoritam ocenio kao najrelevantnije za korisnika. Od sada će objave ići od najnovijih ka starijim.

Nakon ove izmene, korisnici Instagram aplikacije dugo su se žalili da ne vide nove postove sa profila koje prate na svom feedu, kao i da im se dugo prikazuju neke starije objave. U suštini – da je aplikacija počela da gubi svoj karakter prostora za hronološko deljenje fotografija i/ili određenih priča kroz fotografije, a da je postala prostor za ubacivanje oglasa.

Ipak, izgleda da je tome došao kraj. Delimično. Direktor Instagrama Adam Moseri objavio je nedavno (na svom Instagram profilu, naravno) da platforma uvodi promene u izgledu i načinu funkcionisanja feed-a. Novina je da će sada umesto jednog korisnicima Instagrama na raspolaganju biti čak tri feed-a!

O kakvim se Instagram feed-ovima radi?

Zadržaće se „klasičan“ Home feed odnosno izgled feed-a na koji smo se navikli posle 2016. godine.

Međutim, pored toga biće uvedene još dve opcije za korisnika – Favorite feed i Following feed. Svaki korisnik aplikacije moći će u gornjem levom uglu da iz padajućeg menija izabere kakav prikaz feed-a želi.

Ali, koji od ovih će imati hronološki prikaz?

Od ponuđene tri opcije, Following feed pružaće vam uvid u pravilno vremenski postavljene objave korisnika koje pratite. U suštini, to je feed kakav je Instagram imao kada je nastao, pre nego što je algoritam počeo da ga menja.

Favorite feed takođe će prikazivati objave hronološki, s tim da ćete ovde imati još veću kontrolu nad onim što vidite. Odnosno sami ćete moći da izaberete profile i stranice koji su vam „omiljeni“. Home feed ostaje nehronološki, mada je Moseri najavio izmene i na njemu. Vremenom, ovaj glavni feed postajaće mesto za preporuke i otkrivanje novih korisnika, a manje mesto za prikazivanje sadržaja onih koje već pratite. Dakle, očekujte više „recommended“ objava, na osnovu onoga što ste like-ovali, komentarisali, sačuvali ili podelili sa drugima.

Dakle, da sumiramo kakvi nas to noviteti očekuju na Instagram feed-u u narednim nedeljama i mesecima:

  1. HOME FEED – standardni feed, gde nam se prikazuje ono za šta Instagram algoritam misli da smo zainteresovani
  2. FOLLOWING FEED – nekadašnji standardni feed, gde nam se hronološki prikazuju objave onih koje pratimo.
  3. FAVORITES FEED – hronološki prikaz objava sa naloga koje smo izabrali da vidimo kao omiljene (od porodice, prijatelja, edukativnih stranica i sl.). Verovatno je da će, kao i kod Facebooka, broj favorite naloga biti ograničen, što nam ostaje da vidimo kad Instagram uvede izmene.

Iz Instagrama, odnosno Meta-e, kažu da su izmene već počele da se uvode i da će u narednim nedeljama biti vidljive nekim korisnicima. Svakako, u prvoj polovini 2022. godine kompanija planira da uvede konačnu verziju hronoloških feed-ova.

Šta mislite o ovim izmenama?

Ako ste već primetili opciju novih feed-ova na svojoj Instagram aplikaciji – pišite nam svoje utiske o njima i koji vam feed najviše odgovara.