instagram reels

Instagram REELS – novi omiljeni video format na društvenim mrežama

Šta znači reels na instagramu?

Ukoliko se ne bavite digitalnim marketingom, sigurno je jako frustrirajuće nositi se sa svim promenama koje se dešavaju na društvenim mrežama. Instagram konstantno napreduje i danas brendovi prosto moraju biti prisutni na ovoj mreži. Osim toga moraju i pratiti trendove, kako bi osvojili dobar deo potrošačke populacije. Ali, taman kad ste savladali kako funkcionišu instagram story-ji, pojavio se Instagram Reels za koji niste sigurni ni šta je, a svi o njemu pričaju. Sigurno ste već na Instagramu i naišli na neki reel, a da toga niste bili svesni.

Bez brige, mi smo tu da vam objasnimo sve novitete iz digitalnog sveta.

Šta je Instagram reels?

Po ugledu na popularnu mrežu TikTok, koja se bazira na kratkim video formatima, Instagram je uveo opciju Reels. Reels je jako sličan Instagram Story-jima, jer se i njemu pristupa iz iste kamere, iako ga možete uploadovati i direktno iz svoje galerije.

Kroz Reels možete da okačite ili napravite video, u celosti ili od više kraćih frejmova. Minimalno trajanje reelsa je 15, a maksimalno 30 sekundi, obavezno u 9:16 portret formatu. Svakom videu možete da dodajete muziku, tekst, efekte, filtere, ali i da mu menjate brzinu.

Ako obratite pažnu, svaki reels na feed-u prepoznaćete po obeležju u vidu filmske klape u gornjem desnom uglu. A, kako je nedavno središnje dugmence za postavku sadržaja na feed zamenjeno ikonicom za reels, može se reći da je svuda 🙂

Koje su prednosti Instagram reels-a?

Dobra stvar je što Instagram „gura“ ovaj sadržaj, što se popularni videi pre nađu na „explore page“. Takođe i to što im se daje i posebno mesto na hashtagovima. Ovako možete da dođete do mnogo šire publike za kratko vreme. Prednost u odnosu na “klasičan” sadržaj je što može da se gleda tzv. skrolovanjem, a ne tapkanjem kao story ili prevlačenjem s desna na levo.

Takođe, kroz ovakve sadržaje, zahvaljujući muzici i efektima koji se mogu dodati, lakše je uspostaviti interakciju sa korisnicima. Pre će odgovoriti na sadržaj reels-a kroz komentar ili sličnim videom uz muziku iz vašeg reels-a. Osim na profil, instagram reels može biti postavljen i na story, a može se videti i na explore feedu.

Na samom profilu sa prvim napravljenim reels-om pojaviće se posebna reels stranica gde će biti smešteni svi reels-i koje ste objavili. To znači da je sadržaj lako vidljiv, jednostavan za pronalaženje i pristupačan korisnicima. Već je primećeno da je doseg do publike (reach) i interakcija korisnika sa sadržajem (engagement) veći za oko 22% u odnosu na story.

Kako se koristi Instagram reels?

Ukoliko ne znate kakav video biste napravili, odaćemo vam tajnu: kao i svuda, zabavni i edukativni videi su najpopularniji. Pratite trendove iz vaše branše i na osnovu njih napravite originalne i zanimljive videe. Kroz video od 30 sekundi možete predstaviti vaše proizvode ili usluge koje pružate, dati informacije o kompaniji/zaposlenima, pružiti savete ili upoznati publiku sa vrednostima kompanije. Za koji god sadržaj da se odlučite bitno je da bude razumljiv korisnicima i da im pruža neku vrednost.

Kako bi vaš reels privukao pažnju korisnika Instagrama, najbolje je već u naslovu, na samom videu, istaći šta je to što pružate gledaocima kroz video. Tekst se dodaje na isti način kao i na storyjima, s tim da možete sami podesiti na skroleru na dnu videa u kom delu tačno želite da se tekst pojavi. U svakom slučaju, cilj je da osvojite publiku, dođete do novih potencijalnih klijenata/pratilaca, podstaknete prodaju i povećate vidljivost brenda.

Da li se Reels može koristiti na Instagram biznis profilima?

Iako je napravljen po uzoru na popularni TikTok, reels je mnogo više od samo muzike i đuskanja ispred kamere. Kao što smo već spomenuli, moguće je dodavanje teksta i specijalnih efekata na video. Uz pravljenje brzih “tranzicija” u videu, mogućnosti kreiranja interesantnih sadržaja koji pružaju vrednost su brojne. Video snimci gotovih proizvoda, procesa nastajanja proizvoda, tutorijali za korišćenje istih ili isticanje njihovih benefita uvek su zanimljiviji. Provereno će privući više pažnje na vaš brend nego klasični i karusel postovi.

Odličan dodatak reelsa za biznis profile jeste i mogućnost tagovanja proizvoda koje imate u svom shop-u. Time potencijalnim kupcima olakšavate da otkriju šta vi to prodajete ali i da kupe proizvod prikazan kroz reels. Za njih je to svakako zabavan i nov način kupovine. S obzirom na veći engagement sa ovakvim sadržajima, verujemo da će i prodaja kroz reels vrlo brzo pokazati odlične rezultate. Nedostatak reels-a za biznis profile trenutno jeste taj što još nemaju opciju direktnog dodavanja bilo koje muzičke numere u video. Moguće je dodavanje samo onih koje su ponuđene od strane instagrama, a i sadržaj još uvek nije moguće sponzorisati.

Svakako, do kraja godine očekuje se da Instagram uvede i ovu opciju. Tada će Reels moći da se koristi kao format za reklame i sa swipe up opcijom. Sa time računa se i na uvođenje analitika za reels, koja za sad nije dostupna. Za sada možete videti broj pregleda, lajkova i komentara.

Bez obzira na ovih par nedostataka, reels je odlična nova opcija, trenutno najaktuelnija. Instagram reels će vam sigurno doneti više pratilaca, povećati vam aktivnost na profilu i doprineti prodaji i/ili uspostavljanju saradnji. Ali, ako vas ipak užasno nerviraju ovakvi noviteti, imamo jednu lošu vest i jednu dobru vest.

😥 Loša vest: ovo nikada neće prestati, jer se društvene mreže stalno unapređuju i traži se način da se zadrži pažnja korisnika što duže. Takođe opšte je poznato da korisnicima sve brzo dosadi zbog čega su promene neophodne.

🤗 Dobra vest: vođenje vaših društvenih mreža možete da prepustite nama, jer mi uživamo u testiranju svih noviteta i obožavamo da kreiramo sadržaj za društvene mreže.

instagram reels