Facebook je postao META!

Na Meti sam, kada me neko pita šta radim na telefonu.

Do sada smo pod terminom “Facebook” podrazumevali dve stvari – ime same kompanije i ime društvene mreže. Kompanija Facebook će se od sada zvati Meta, ali će svi njeni servisi, uključujući društvene mreže Facebook Instagram, WhatsApp Messenger platforme za komunikaciju, zadržati svoja opštepoznata imena.

Promena indentita logoa i imena velike imperije zvane Facebook naišlo je na veliko interesovanje svih svetskih media. Mark Zukemberg u direktno obraćanju je objavio i najavio velike promene koje su usmerene ka većem i boljem korisničkom iskustvu.

Metaverzum (Meta) brend

Meta – čiji će sastavni deo pored Facebook-a biti i WhatsApp, Instagram i Oculus

Meta donosi jedan sasvim novi način komunikacije – što je, u ovom slučaju, u potpunom fokusu kompanije. Cilj je pružiti ljudima mesto na internetu u kojem mogu da se druže sa ljudima, porodicom, da rade, zabavljaju se kroz video igre, kupuju stvari uz dodatna nova iskustva…

Proširena i virtuelna stvarnost biti ključni deo Meta strategije u narednim godinama. Kompanija je takođe ove nedelje rekla da će potrošiti oko 10 milijardi dolara tokom sledeće godine na razvoj tehnologija potrebnih za izgradnju metaverzuma.

Ova promena se zasigurno dogodila u najbolnijem period za Facebook. Njegovi nezadovoljni zaposleni su izneli ozbiljne optužbe protiv Facebook-a da se u prvi plan stavlja profit ispred zaposlenih. Takođe Instagram sve više ima loš uticaj na tinejdžere kao i ida navodi decu na nasilje.

Takođe, verovatno se sećate da je došlo do 2 velika pada Facebooka i njegovih aplikacija na par sati kada je zavladala panika u svetu jer su hakeri uspeli da izvuku brdo podataka iz profila ljudi. Mark Zukemberg je javno priznao da je najveći konkurent Meti u ovom trenutku predstavlja kompanija Apple jer ulažu velike količine novca u razvoj virtuelnog sveta, VR i AR slušalica.

Da li će ova promena imena i rebrendig dovesti do poboljšanja usluga korisnicima, ali i kompanijama koje svoje oglašavanje rade na mrežama Meta grupe ostaje da se vidi.