Izrada Web Sajta

Izrada web sajtova i internet prodavnica

Zašto je važno imat web sajt?

Web sajt je u današnje vreme neizostavan alat za poslovanje i komunikaciju sa klijentima. Bez obzira na vrstu posla kojim se bavite, web sajt vam pruža mogućnost da budete prisutni online 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, što je izuzetno važno u modernom svetu gde se sve više kupaca okreće internetu kako bi pronašli proizvode ili usluge koji im trebaju.

Jedna od najvećih prednosti web sajta je njegova dostupnost. Klijenti mogu pristupiti vašem sajtu u bilo koje vreme, bilo da traže informacije o vašim proizvodima i uslugama ili žele nešto da kupe. To vam omogućuje da budete dostupni svojim klijentima i kada niste prisutni u fizičkom prostoru.

Web sajt takođe omogućuje da se bolje povežete sa svojim klijentima. Na svom sajtu možete objavljivati blogove, članke, vesti i druge sadržaje koji će biti interesantni vašoj publici. Ovo je odličan način da poboljšate svoj autoritet i izgradite dugotrajne odnose sa klijentima.

Još jedna važna prednost web sajta je mogućnost prodaje vaših proizvoda ili usluga putem interneta. Imajući web shop na svom sajtu, možete prodavati svoje proizvode široj publici, čak i izvan vaše lokalne zajednice. A ono što je najbolje – sva ponuda vam stoji dostupna na jednom mestu. Često kada postoji lanac prodavnica nije celokupna ponuda dostupna na jednom mestu i kupci su onda prinuđeni da čekaju da se poruči artikal na tu lokaciju ili da moraju da idu do druge prodavnice što danas niko ne voli.

Uz to, web sajt vam omogućuje da pratite svoj uspeh i rast online – u digitalnom svetu sve je lako merljivo. Na vašem sajtu putem Analitike možete pratiti broj poseta, interakcije kupaca sa vašim sadržajem, vreme koje provode na vašem sajtu i još mnogo toga. Ovo vam omogućuje da dobijete značajne uvide u navike svojih kupaca i poboljšate svoj sajt kako bi privukli još više poseta a samim tim i povećali prodaju.

Ukratko, web sajt je neizostavan alat za moderno poslovanje. Pruža vam mogućnost da budete prisutni online 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, poboljšate svoj autoritet, prodajete svoje proizvode i usluge putem interneta, te lako pratite rast i razvoj prodaje online.

Bez obzira na veličinu vašeg poslovanja, web sajt je vaša lična karta, vaš portfolio, vaša lista referenci u digitalnom prostoru i potrudite se da bude najbolja moguća.

Koje vrste web sajtova postoje?

Postoji mnogo različitih tipova web sajtova, a mogu se razlikovati po svojoj funkciji, sadržaju, ciljnoj publici, dizajnu i mnogim drugim karakteristikama. Ovde je pregled nekih od najčešćih tipova web sajtova i kako se razlikuju:

I Web prodavnice – internet prodavnice ili web shopovi

Web prodavnice su sajtovi na kojima se prodaju proizvodi i usluge. Ovde kupci mogu pregledati ponudu proizvoda, odabrati i kupiti ono što im treba. Internet prodavnica obično sadrži korpu za kupovinu, sistem plaćanja i dostave.

Internet prodavnice mogu da se prave na nekim dostupnim platformama kao što su WooCommerce ili Shopify ili mogu da budu custom made. Koji će način izrade biti idealan za vaše potrebe to će vam preporučiti naši programeri nakon analize vaših zahteva, broja artikala, dinamike ubacivanja novih proizvoda, teritorije gde ćete prodavati svoje proizvode itd.

II Web stranica ili prezentacioni sajt

Drugi najčešći tipovi sajta su prezentacioni sajtovi i najčešće se koriste da predstave kompanije i usluge koje se nude.

Neki od tipova prezentacionih web stranica su:

 1. Korporativni web sajtovi: Ovo su sajtovi koji se koriste za predstavljanje kompanije, njenih proizvoda i usluga, kao i za komunikaciju sa klijentima i potencijalnim klijentima. Oni obično sadrže informacije o kompaniji, njenim vrednostima, istoriji i strukturi, kao i kontakt informacije i informacije o proizvodima i uslugama
 2. Blogovi: Blogovi su sajtovi na kojima se objavljuju članci, postovi i drugi sadržaji koji su često povezani sa određenom temom ili industrijskom granom. Članci se obično pišu u formi blog postova koji su kronološki sortirani. Blogovi su obično pisani od strane pojedinaca ili malih timova, a služe za deljenje mišljenja i informacija sa publikom.
 3. Vlada i nevladine organizacije: Web sajtovi vlada i nevladinih organizacija obično su izrađeni kako bi se pružila informacija javnosti o politici, socijalnim pitanjima i drugim relevantnim temama. Oni takođe služe kao platforma za komunikaciju sa građanima i za prikupljanje donacija.
 4. Edukacijski sajtovi: Edukacijski web sajtovi služe kao platforma za učenje i obrazovanje. Oni sadrže materijale kao što su kursevi, tutorijali i drugi obrazovni sadržaji koji pomažu ljudima da steknu nova znanja i veštine. Ovi sajtovi su korisni za studente, profesionalce i sve one koji žele da prošire svoje znanje.

III Web portali

Web portali su vrsta web sajtova koji obično sadrže različite vrste sadržaja, uključujući vesti, zabavu, sport, tehnologiju, poslovne informacije i druge teme. Oni su obično velike i kompleksne platforme koje imaju mnogo različitih sekcija i podsekcija.

Najčešći web portali su:

 1. Novinski portali: Ovi portali pružaju vesti iz različitih oblasti kao što su politika, ekonomija, sport, kultura i drugi. Pored toga, oni obično imaju i sekcije za vremensku prognozu, zabavu i društvene mreže.
 2. Finansijski portali: Ovi portali su usmereni na finansijske informacije i investiranje. Oni pružaju vesti o akcijama, obveznicama, valutama i drugim finansijskim instrumentima, kao i informacije o tržišnim trendovima.
 3. Sportski portali: Ovi portali se fokusiraju na sportske vesti i rezultate. Oni pružaju informacije o sportskim događajima i takmičenjima širom sveta, kao i analize i komentare sportskih novinara.
 4. Tehnološki portali: Ovi portali pružaju informacije o novim tehnologijama, inovacijama, uređajima i softveru. Oni obično sadrže vesti o tehnološkim kompanijama, recenzije proizvoda i vodiče za upotrebu.
 5. Poslovni portali: Ovi portali pružaju informacije o biznisu i ekonomiji. Oni obično sadrže vesti o finansijskim tržištima, poslovnim trendovima, preduzetništvu i zapošljavanju.
 6. Vodiči i direktorijumi: Ovi portali sadrže informacije o lokalnim biznisima, restoranima, hotelima, turističkim atrakcijama i drugim sadržajima. Oni obično imaju pregledne mape, recenzije korisnika i druge funkcije koje pomažu korisnicima da pronađu informacije koje im trebaju.
 7. Edukacijski portali: Ovi portali pružaju informacije i alate za učenje i obrazovanje. Oni mogu sadržavati onlajn kurseve, lekcije, tutorijale i druge obrazovne sadržaje.

Koje su faze izrade sajta?

Kreiranje web sajta je proces koji obuhvata nekoliko faza, od planiranja i dizajna do programiranja i testiranja. Ovde su osnovne faze izrade web sajta:

 1. Planiranje: Ova faza je ključna jer određuje ciljeve web sajta, publiku i funkcionalnosti koje će biti potrebne. Tokom ove faze, kreiraju se dokumenti kao što su plan projekta, specifikacije zahteva i mapa sajta. Takođe u ovoj fazi se određuje broj osoba koji će biti uključen u projekat. Projekat može pored programera da uključuje i web dizajnera, copywritera i SEO specijalistu.U ovoj fazi se kupuje i domen i hosting.
 2. Dizajn: U ovoj fazi se kreira vizuelni izgled web sajta, uključujući odabir boja, fontova, slika i drugih elemenata dizajna. Kreiraju se i predlošci za različite stranice na sajtu. U ovoj fazi ako se uzima neka gotova tema koristi se dizajn koji je već predefinisan, a ako odaberete da se radi custom dizajn u ovu fazu se uključuje web dizajner koji će vam napraviti sve stranice i funkcionalnosti koje želite da svaka stranica poseduje.
 3. SEO – Ako je u ceo projekat uključen i SEO specijalista on će prvo napraviti mapu sajta, zatim pristupa analizi i kreiranju direkcija za pisanje sadržaja, kako bi sajt bio napisan po SEO instrukcijama. I na kraju projekta radi On-page optimizaciju sajta kako bi se sajt što pre pozicionirao na pretraživačima po unapred definisanim ključnim rečima.
 4. Razvoj sadržaja: Ova faza obuhvata kreiranje i pripremu sadržaja koji će biti objavljen na web sajtu, kao što su tekstovi, slike, video snimci i drugi elementi. U ovoj fazi možete vi da pišete sadržaj koji će biti na vašem sajtu ili da se u projekat uključi copywriter koji će napisati sadržaj za sajt.
 5. Programiranje: U ovoj fazi se vrši implementacija dizajna i funkcionalnosti koje su definisane u planu projekta i podiže kompletan sajt.
 6. Testiranje: Nakon što je web sajt kreiran, vrši se testiranje kako bi se osiguralo da funkcionalnosti rade ispravno i da nema grešaka. Ova faza obuhvata testiranje performansi, funkcionalnosti, sigurnosti i drugih aspekata.
 7. Puštanje u rad: Nakon što je web sajt testiran, proveren sav sadržaj dopunjen i finaliziran, sajt se objavljuje na internet. Ova faza uključuje prebacivanje sajta na hosting server i postavljanje svih potrebnih datoteka kako bi sajt bio dostupan posetiocima.
 8. Održavanje: Nakon objavljivanja, web sajt treba održavati i ažurirati kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost i sigurnost. To uključuje ažuriranje softvera, dodavanje novog sadržaja i redovno održavanje bezbednosti.

U zavisnosti od kompleksnosti projekta, neke od ovih faza mogu se ponoviti ili se izvesti u drugačijem redosledu. Međutim, ove osnovne faze predstavljaju proces koji se obično prati prilikom kreiranja web sajta.

Cena izrada web sajta 

Cena izrade web sajta variraju i direktno zavise od mnogih faktora tj zahteva koji nose.

Neki od glavnih faktora koji utiču na cenu izrade web sajta su:

 1. Veličina sajta: Cena izrade web sajta obično zavisi od broja stranica i kompleksnosti funkcionalnosti koje su potrebne. Web sajtovi sa većim brojem stranica i složenijim funkcionalnostima obično su skuplji.
 2. Dizajn: Izrada dizajna web sajta takođe može značajno da utiče na cenu. Ako želite jedinstven, custom made dizajn, to će obično koštati više jer se u projekat uključuje i web dizajner koji će svaku stranicu da napravi posebno i u skladu sa zahtevima.
 3. SEO specijalista – možete da i izradu sajta uključite i SEO specijalistu koji će na osnovu istraživanja konkurencije i ključnih reči napraviti mapu sajta, dati direkcije za pisanje i na kraju uraditi On-Page optimizaciju, koja će uticati da se sajt mnogo brže rangira na pretraživačima.
 4. Copywriting – sadržaj za sajt možete pisati sami ili to mogu uraditi za vas naši copywriteri.
 5. Vrsta sajta: Različiti tipovi sajtova, kao što su online prodavnice, web portali i druge vrste sajtova, imaju različite zahteve i funkcionalnosti.
 6. Na cenu sajta značajno utiče i to da li koristimo neke od postojećih tema na poznatim platformama kao što je WordPress,WooCommerce, Shopify ili se sajt pravi custom od nule.

Kada birate agenciju ili programera kome ćete poveriti izradu vašeg web sajta ili web prodavnice, jako je važno da pored svega ovoga gore navedenog, i pored cene, kao jedan, možda i najvažniji faktor uzmete portfolio. Tako ćete se upoznati sa svim projektima koje je agencija radila pre vas. To će vam dati dodatni kredibilitet da su baš ti saradnici pravi izbor za saradnju i usmeriti vas da odaberete prave saradnike za vaš projekat.

U prilogu možete pogledati deo našeg web-sajt portfolia, za kompletan porfolio i listu referenci možete nas kontaktirati.

ŽELITE DA ZAPOČNEMO SARADNJU?


KONTAKTIRAJTE NAS